Езиково училище "Слънчогледи" е създадено през 2009г. в Глен Елин, Илинойс, от Милена Николова и Ваня Налбантова и с активната помощ на техните семейства. Неговата цел е да запази българските корени, да научи децата на родния им език, да ги запознае с величието на българската история, с хилядолетната българска култура и традиции, с красотата на народните обичаи, ритуали, песни и танци.

    Езиково училище "Слънчогледи" е одобрено по програмата "Роден език и култура зад граница" на Министерството на образованието, младежта и науката на Република България през 2011 и 2012 година. От 2012 година училището е вписано по Постановление №334 на Министерския съвет на Република България в списъка на неделните училища в чужбина към Министерството на образованието, младежта и науката/понастоящем Министерство на образованието и науката/.

    Езиково училище "Слънчогледи" е единственият лицензиран изпитен център в Северна Америка по европейски езици в сътрудничество с университета в град Печ, Унгария и Консорциума по европейски езици.

    Училището предлага подготовка по български език и литература, история и география на България за деца и ученици от 5 до 18 години в редовни класни форми на обучение, а също дистанционни и индивидуални програми на обучение за ученици над 18 години или със специални нужди. За най-малките на възраст 3-5 години организираме детска група. Груповото обучение се провежда по класове, занятията са в събота, провеждат се по утвърден от ръководството график и учебен календар. Останалите форми на обучение са възможни след одобряване от страна на училищното ръководство. Преподавателите притежават педагогическа квалификация и подготовка от български и американски учебни заведения, имат дългогодишен преподавателски опит и владеят отлично български и английски език. 

    Наред с изучаването на български език и литература, история и география, училище "Слънчогледи" предлага:

- възможност за изучаване на български народни танци в танцова формация "Нашенчета" - художествен ръководител Христина Барганска
- класове за изобразително и приложно изкуство, бродерия и народни занаяти, ръководени от Камелия Томанова
- обучение по английски и български език за възрастни и деца
- уроци за начинаещи по пиано
- класове за компютърна грамотност
- консултации при изработване на резюме и помощ за търсене на работа
- допълнителна помощ по предметите, изучавани в американските училища
- превод на документи от лицензиран преводач

    Езиково училище "Слънчогледи" дава възможност за работа в клуб "Млад журналист". Клубът е отворен за ученици и младежи от всички училища в Чикаго и околностите. Статиите, подготвени от членовете на клуба, се публикуват редовно благодарение на местните вестници "България" и "България сега". От 2011-12 учебна година започна работа и mреводачески клуб. През 2013 година ученици от училището спечелиха наградата на фондация "Приятели на Чикаго" за превод на стихотворение на Шел Силвърстейн.

    Организаторите на училище "Слънчогледи" работят всеотдайно, за да създадат център за всички българи от района, където може да се общува и обменя информация, да се организират клубове по интереси, библиотека и читалня, деца и възрастни на общуват на български език.

      Езиково училище "Слънчогледи" е регистрирано по член 501(c)(3) към IRS и даренията, направени на името на училището, са освободени от федерален и щатски данък.

    Ние сме отворени за нови идеи, предложения и сътрудничество. Нека всички работим заедно за запазването на българските корени и връзката с многовековната българска култура!
Последно модифициране: понеделник, 29 май 2017, 14:12